Een update van de groene samenwerking met Zonnigdak

Kortmann Art Packers & Shippers, in samenwerking Zonnigdak.nl, deelt met trots de update van hun laatste energietransitie project. De samenwerking heeft geleid tot de realisatie van een geavanceerd Battery Energy Storage System (BESS).  De batterij wordt slim aangestuurd waarbij de eigen opgewekte stroom optimaal wordt benut en tevens de onbalans in het openbare stroomnet wordt verminderd.

Projectoverzicht

De basis van het innovatie concept wordt gevormd door de bijna 5000 zonnepanelen die eerder op het bedrijfspand van Kortmann APS in Hoofddorp zijn aangebracht.  Er liggen er circa 4300 op de daken en 1700 zonnepanelen zijn tegen de gevels gemonteerd van het 24 m hoge opslaggedeelte Solart.  Met de toevoeging van de BESS  (met de afmetingen van een grote zeecontainer) kan het overschot aan stroom overdag worden opgeslagen en in de nacht of andere piekmomenten weer zelf worden gebruikt.  De BESS heeft een opslagcapaciteit van 2340 kWh, dat komt overeen met de opslagcapaciteit van ca. 400 kleine thuisbatterijen. 

Voordelen slimme aansturing

De opgeslagen energie wordt ‘s nachts gebruikt om het de faciliteit van stroom te voorzien, de temperatuur van het gehele bedrijfspand te regelen en elektrische voertuigen op te laden, wat het gebruik van duurzame energie aanzienlijk verbetert. Daarnaast kan overtollige elektriciteit tegen een gunstig tarief worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Als de batterij geheel vol zit en de stroomprijs is negatief (wat soms voorkomt op zonnige én winderige dagen) dan kunnen de zonnepanelen ook voor korte duur worden uitgezet.

Tevens is een belangrijk en intelligent onderdeel van de BESS dat meegeholpen kan worden aan het beperken van onbalans in het openbare elektriciteitsnet.  Doordat zon- en windenergie nooit geheel constant geproduceerd worden (denk aan plotselinge bewolking) dan kan onbalans worden weggenomen door voor korte duur de batterij te laden of te ontladen.  Deze bijkomende (onbalans)energiehandel verbeterd de terugverdientijd van de BESS aanzienlijk.